Listenin zirvesinde 243,7 milyar dolarlık servetiyle Musk var

Posted by

Ünlü ekonomi dergisi Forbes, 2024 yılının global çapta en zenginlerini 10 kişilik listede bir araya getirdi. Her sene olduğu gibi bu yıl da listeye giren zengin patronların servetleri, dudak uçuklattı. Geçen yıl zirvede olan Elon Musk, bu durumunu korudu ve 243,7 milyar dolarlık servetiyle dikkati çekti.

Dünya üzerinde servetleri çoğu ülkenin gayrı safi milli hasılasını geçen zenginler kulübüne ait 10 kişilik liste güncellendi.

Forbes’ta yer alan habere göre uzay teknolojisi şirketi SpaceX, Tesla ve sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk bir numarada kalmaya devam etti.

MICROSOFT SERVETİ, GOOGLE SERVETİNİ GEÇTİ

Ancak bu kişinin teknoloji hisselerindeki iniş çıkışlar, dünyanın en zengin 10 ismi arasında diğerlerinin de yer almasına neden oldu. Oracle’nin sahibi Larry Ellison 174,7 milyar dolarla bir sıra gerilerken, Microsoft’un sahibi Bill Gates 137,2 milyar dolarlık servetiyle, Google’ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin’in servetlerini geçti.

Teknoloji hisseleri, dünyanın en zengin 10 kişisinin yarısından fazlasının sıralamasını değiştirdi.

ZUCKERBERG ELLİSON’U ALT ETTİ

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Larry Ellison ile yer değiştirerek dünyanın dördüncü en zengin kişisi olurken Warren Buffett Google’ın kurucu ortağı Larry Page’in önüne geçip altıncı oldu. Bill Gates ise, Google’ın kurucu ortaklarının ikisini de geçerek 1 Eylül gece yarısı itibarıyla dünyanın yedinci en zengin kişisi olma başarısı gösterdi.

MUSK, BREZİLYA SORUNUNA RAĞMEN YERİNİ KORUDU

Elon Musk, roket firması SpaceX’in değerindeki artışın ardından bir ay öncesine göre 3 milyar dolar daha fazla olan tahmini 243,7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi konumunu korudu.

Son zamanlarda Starlink uydu internet işletmesinin banka hesaplarını donduran bir karar nedeniyle Brezilya Yüksek Mahkemesi yargıcına karşı yüksek sesle eleştirilerde bulunan Musk, Brezilya mahkemelerinin 30 Ağustos’ta sahip olduğu sosyal medya platformu X’in kapanmasına yönelik de karar almalarına rağmen bir numara olmayı sürdürdü.

AYIN EN ÇOK KAZANANI: ZUCKERBERG

Geçtiğimiz ayın en büyük kazananı Zuckerberg oldu. Meta Platforms hisseleri Ağustos ayında yüzde 9 yükseldiğinde serveti yaklaşık 14 milyar dolar artarak tahmini 180,5 milyar dolara çıkan genç iş insanı, bu kazancıyla Oracle Başkanı Larry Ellison’ın önüne geçti. Meta CEO’sunu dünyanın en zengin dördüncü CEO’su oldu. Ellison da yıl boyu birkaç kez yer değiştirmek zorunda kaldı.

AYIN EN ÇOK KAYBEDENİ: BEZOS

Geçtiğimiz ayda bu seçkin grubun en büyük kaybedeni ise Amazon Başkanı Jeff Bezos oldu. Amazon hisselerindeki düşüş nedeniyle serveti 7,8 milyar dolar eriyen Bezos, 197 milyar dolarla listede yer aldı. Bezos, düşüşe rağmen en zengin ikinci sıradaki yerini korumayı bildi. Ancak Musk ile Bezos arasındaki fark, ağustos ayının başındaki 36 milyar doların hemen altından yaklaşık 47 milyar dolara kadar çıktı.

GATES’İN YÜKSELİŞİ GOOGLE KAYNAKLI

Microsoft’un sahibi Bill Gates ise en zenginler arasında yedinci sırayı aldı. Önceki ayın dokuzuncu sırasından yedinci sıraya yükselişi, kısmen Google’ın ana şirketi Alphabet’in hisselerinin fiyatındaki düşüşten kaynaklandı. Bu düşüş, Google’ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin’in servetlerinden 6 milyar dolardan biraz fazla bir miktarın düşmesine neden oldu. Brin şu anda sırasıyla sekiz ve dokuzuncu sıralarda yer alıyor.

EN ZENGİNLERİN TOPLAM SERVETİ 1.66 TRİLYON

Güncel listeye göre dünyanın en zengin 10 isminin toplamda 1,66 trilyon dolar serveti bulunuyor. Bu rakam, bir ay öncesine göre yaklaşık 31 milyar dolar daha fazla.

1987’den beri dünya milyarderlerini takip eden Forbes, nisan ayındaki yıllık listede 2 bin 781 zengini sıraladı. 1 Eylül itibiriyle de en zengin 10 kişiyi belirleyip öne çıkardı.

Hisse senedi fiyatlarının rutin olarak dalgalanmasının net değerleri günlük olarak değiştirebileceğini aktaran Forbes, günlük takipleri sıralamalardaki değişimi de okuyucularını listeyi güncelleyip bildiriyor.

EN ZENGİN CEO’LAR VE ŞİRKETLERİ

Forbes, haberine, listedeki bazı zenginler ve servetleriyle ilgili şu anektotları ekledi:

“Elin Musk; dünyanın en zengin kişisi oldu ve bu unvanını 2024 yılının Mayıs ayının sonlarında geri aldı. Serveti geçtiğimiz ay 3 milyar dolar arttı. Bernard Arnault; bir ay öncesine göre değişmeden dünyanın en zengin üçüncü kişisi olmaya devam ediyor. Bu yılın şubat ayından mayıs ayının sonuna kadar dünyanın en zengin kişisiydi. Warren Buffett; Berkshire Hathaway’in hisseleri ağustos ayının başındaki yedinci sıradan yükselerek altıncı sıraya yükseldi.”

ÇOĞU AMERİKALI, HEPSİ ERKEK

Öte yandan aralarında Jeff Bezos, Larry Ellison ve Bill Gates’in olduğu dünyanın en zengin insanlarının çoğunun Amerikalı olduğu gerçeğini dile getiren Forbes, 10 kişinin tamamının erkek ve her birinin servetinin 100 milyar dolar veya daha fazlası olmasına da dikkati çekti.

İŞTE O SIRALAMA:

1. Elon Musk: Yaş 53, Tesla, SpaceX ve X’in sahibi, ABD Teksas Austinli, 243,7 milyar dolarlık serveti var

2. Jeff Bezos: Yaş 60, Amazon’un sahibi, ABD Florida Miamili, 197 milyar dolarlık serveti var

3. Bernard Arnault: Yaş 75, LVMH/lüks malların sahibi, Fransa Parisli, 189,7 milyar dolarlık serveti var

4. Mark Zuckerberg: Yaş 40, Meta’nın (Facebook) sahibi, ABD Kaliforniya Palo Altolu, 180,5 milyar dolarlık serveti var

5. Larry Ellison: Yaş 80, Oracle’nin sahibi, ABD Kaliforniya Woodsideli, 174,7 milyar dolarlık serveti var


6. Warren Buffett: Yaş 94, Berkshire Hathaway’in sahibi, ABD Nebraska Omahalı, 149,9 milyar dolarlık serveti var

7. Bill Gates: Yaş 68, Microsoft’un sahibi, ABD Washington Medinalı, 137,2 milyar dolarlık serveti var


8. Larry Page: Yaş 51, Google’ın sahibi, ABD Kaliforniya Palo Altolu, 136,1 milyar dolarlık serveti var


9. Sergey Brin: Yaş 51, Google’ın sahibi, ABD Kaliforniya Los Altoslu, 130,4 milyar dolarlık serveti var


10. Steve Ballmer: Yaş 68, Microsoft ve Clippers’in sahibi, ABD Washington Hunts Pointli, 122,5 milyar dolarlık serveti var

ZENGİNLERİN BİYOGRAFİLERİ

Forbes dergisi, söz konusu zenginlerin biyografilerini de haberine yerleştirdi. İşte o isimler, başarıları:

ELON MUSK: YAPAŞ ZEKA ATILIMINDA ÖNCÜ

Musk, elektrikli otomobil şirketi Tesla ve roket firması SpaceX’in CEO’sudur. Eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya şirketi X’in başkanı ve CTO’sudur; ve yapay zeka firması xAI’nin kurucusudur. Tesla hisselerinin yüzde 13’üne sahiptir ve hisselerinin bir kısmını krediler için teminat olarak rehin vermiştir.

Musk’ın serveti geçtiğimiz ayda, kısmen roket firması SpaceX’teki yüzde 42’lik hissesinin artan değerinden dolayı 3 milyar dolar arttı. Aslen Güney Afrikalı olan Musk, 18 yaşına girmeden önce Kanada’ya taşındı, çeşitli işlerde çalıştı, Ontario’daki Queen’s Üniversitesi’ne kaydoldu ve ardından Pennsylvania Üniversitesi’ne geçerek ekonomi alanında lisans derecesi aldı.

2000 yılında, kurucu ortağı olduğu bir çevrimiçi banka olan X.com’u, Peter Thiel’in kurucu ortağı olduğu benzer bir kuruluşla birleştirerek PayPal’ı kurdu ve eBay 2002’de 1,4 milyar dolara satın aldı. 2002’de Los Angeles yakınlarındaki El Segundo’da SpaceX’i kurdu. 2004’te, kurulduktan bir yıl sonra Tesla’ya yatırımcı ve başkan olarak katıldı; daha sonra kurucu ortak unvanı verildi. 2008’de Tesla’nın CEO’su olan Musk, şirketi 2010’da halka açtı. Piyasa değeri 2020 ve 2021’de fırladı. Eylül 2021’de Musk dünyanın en zengin kişisi oldu. Kasım 2021’de serveti tam 320 milyar dolara ulaştı. Musk ayrıca 2022’nin çoğunda dünyanın en zengin kişisiydi; Aralık 2022’de Tesla’nın hisse senedi fiyatındaki bir düşüş servetinin değerini düşürene kadar.

Musk, 8 Haziran 2023’te yeniden dünyanın en zengin kişisi oldu ve 2023’ün geri kalanında bir numaralı yerini korudu. 31 Ocak 2024’te 2. sıraya geriledi.

Musk, xAI adlı girişiminin 24 milyar dolarlık bir değerlemeyle özel yatırımcılardan 6 milyar dolar toplamasının ardından Mayıs 2024’ün sonlarında yeniden dünyanın en zengin kişisi oldu . Şirketin tahmini yüzde 60’ına sahip.

JEF BEZOZ: ROKETLE UZAYA GİDEN ZENGİN

Jeff Bezos, e-ticaret devi Amazon’u 1994’te kurdu ve Temmuz 2021’e kadar CEO olarak yönetti (başkan olarak kalmaya devam ediyor); aynı ay, kurucusu olduğu ve milyarlarca dolarla finanse ettiği özel roket şirketi Blue Origin tarafından inşa edilen bir roketle uzaya gitti. Amazon’un hisseleri yaklaşık yüzde 2,4 düştüğü için serveti Ağustos 2024’te 7,8 milyar dolar azaldı.

Amazon.com’u Seattle’daki garajında kurmadan önce, New York’ta DE Shaw hedge fonunda çalıştı. Amazon, çok az kişinin çevrimiçi mal satın aldığı bir zamanda çevrimiçi bir kitap satıcısı olarak başladı. Şirket ayrıca bulut depolamaya hakim oldu ve Amazon Prime Video’yu beslemek için film ve dizi yapımına geçti.

Bezos, Forbes’un 2018’den 2021’e kadar Dünya Milyarderleri listesinde dünyanın en zengin kişisiydi ; 2022 milyarderler listesinde ise ikinci en zengin kişiye geriledi.

2019’da Bezos ve eşi MacKenzie boşandı; anlaşmanın bir parçası olarak, Bezos Amazon’un hisselerinin yüzde 4’ünü aldı ve MacKenzie yüzde 12’sini elinde tuttu. O zamandan beri hisselerinin daha fazlasını sattı ve verdi ve şirketin yaklaşık yüzde 10’una sahip. Amazon 1997’de halka açıldığından beri, Forbes onun 27 milyar dolardan fazla değerinde hissesini sattığını hesaplıyor. Bezos Expeditions aracılığıyla Airbnb ve yazılım şirketi Workday dahil olmak üzere bir dizi şirkete yatırım yaptı.

BERNARD ARNAULT: EN LÜKS MODA VE KOZMETİK FİRMALARININ SAHİBİ

Lüks ürünler grubu LVMH’nin CEO’su ve başkanı Bernard Arnault, Ağustos ayında LVMH hisse senedi fiyatındaki yüzde 3’lük artış sonucunda servetinin 10,2 milyar dolar artarak 189,7 milyar dolara çıkmasına rağmen, en zenginler arasında üçüncü sırada yer almaya devam ediyor.

Arnault’un babası inşaat sektöründe milyonlar kazandı; Arnault, bu işe başlamak için bu servetin 15 milyon dolarını Christian Dior’u satın almak için kullandı. O zamandan beri Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon, Sephora ve mücevherci Tiffany & Co. dahil olmak üzere yaklaşık 70 moda ve kozmetik markasıyla dünyanın en büyük lüks mal şirketini kurdu.

Arnault’un beş çocuğu da LVMH imparatorluğunun çeşitli yerlerinde çalışıyor. Bu yılın başlarında Arnault, oğullarından ikisini -Alexandre ve Frédéric- LVMH yönetim kuruluna aday gösterdi. Dior’u yöneten kızı Delphine ve oğlu Antoine halihazırda yönetim kurulunda yer alıyor. Haziran ayında oğlu Frédéric’i de LVMH aile holding grubunun başına atadı. En küçük oğlu Jean, Louis Vuitton’da saat direktörüdür.

Arnault, 2023’ün ilk yarısının büyük bölümünde ve ardından Şubat ayından Mayıs sonuna kadar 2024’ün en zengin kişisiydi.

MARK ZUCKERBERG: 20 YAŞINDA GELEN ZENGİNLİK

Zuckerberg, 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nde öğrenciyken Facebook’u (şimdiki adıyla Meta Platforms) kurdu. Dünyanın en büyük sosyal ağı haline geldi. Şirket ayrıca Instagram ve WhatsApp’ın da sahibi ve ikisini de satın aldı ve büyük ölçüde genişletti. Meta’nın CEO’su olan Zuckerberg, şirketi 2012’de halka açtı ve hala yaklaşık yüzde 13’üne sahip. Meta hisseleri Ağustos ayında yüzde 9 arttı ve Zuckerberg’in servetini ay boyunca 13,9 milyar dolar artırdı. Ağustos ayının başında 5. sıradayken dünyanın en zengin 4. kişisi oldu.

Meta, yapay zekaya ve metaverse’e büyük yatırımlar yapıyor.

LARRY ELLISON: ADA SATIN ALAN ZENGİN

Ellison, 1977’de yazılım şirketi Oracle’ı kurdu ve 2014’e kadar CEO olarak yönetti; şu anda şirketin başkanı ve baş teknoloji sorumlusu olarak görev yapıyor. Oracle, yıllar içinde bir dizi büyük satın alma gerçekleştirdi; bunların arasında 2010’da Sun Microsystems’ı 7,4 milyar dolara satın almak da var.

Ellison, 2012 yılında Hawaii’deki Lanai adasının yüzde 98’ini 300 milyon dolara satın aldı. Ayrıca Kaliforniya ve Nevada’da evleri var. Ellison, Tesla’ya yatırım yaptı ve 2018’den Ağustos 2022’ye kadar otomobil şirketinin yönetim kurulunda görev yaptı.
Şubat 2024’te, Temmuz ayı sonlarında Ellison en zengin 4. sıraya yükseldi, ancak Ağustos ayı sonlarında Zuckerberg tarafından geride bırakıldı.
1 Eylül itibariyle Ellison, 174,7 milyar dolarlık servetiyle 5. sırada yer alıyor. Bu, bir önceki aya göre 2 milyar dolar artış anlamına geliyor.

WARREN BUFFET: 94 YAŞINDA ZIMBA GİBİ

“Omaha Kahini” olarak bilinen Warren Buffett, tüm zamanların en başarılı yatırımcılarından biridir. Sigortacı Geico, pil üreticisi Duracell ve restoran zinciri Dairy Queen dahil olmak üzere düzinelerce şirkete sahip olan yatırım konglomerası Berkshire Hathaway’i yönetmektedir. Bir ABD kongre üyesinin oğlu olan Buffett, ilk kez 11 yaşında hisse senedi satın aldı ve ilk kez 13 yaşında vergi beyanında bulundu.

Buffett, 2010 yılında Bill Gates ve Melinda French Gates ile birlikte milyarderlerden servetlerinin en az yarısını hayır kurumlarına bağışlamalarını isteyerek Giving Pledge’i oluşturdu. Buffett servetinin yüzde 99’unu bağışlayacağını söyledi. Şimdiye kadar Berkshire Hathaway hisselerinden 59,3 milyar doları Gates Vakfı’na ve çocuklarının yönettiği vakıflara ve merhum ilk eşinin kurduğu bir vakfa bağışladı. Buna Haziran ayındaki 5,3 milyar dolar da dahil ve bu da onu yıllar sonra ilk kez Temmuz başında 10. sıraya düşürdü. Ancak o zamandan beri Berkshire Hathaway hisseleri yükseldi. Buffett, 1 Ağustos’ta 7. sıradan şu anda dünyanın en zengin 6. sırasına yükseldi. Berkshire Hathaway A hisseleri yüzde 8,5 yükseldiğinde serveti geçen ay 11,6 milyar dolar arttı.

BILL GATES: ERGENLİK ÇAĞINDA BAŞLAYAN BİLGİSAYAR TUTKUSU

Gates, ergenlik çağındayken bilgisayar programlamaya tutkuyla bağlandı. 1975’te lise arkadaşı Paul Allen ile birlikte yazılım şirketi Microsoft’u kurmak için Harvard’dan ayrıldı ve yeni doğan kişisel bilgisayar endüstrisi için mevcut ilk yazılım programlarından birini yarattı. Şirketin 25 yıl boyunca CEO’suydu ve 2014’e kadar başkan olarak kaldı. Sonunda 2020’de yönetim kurulundan ayrıldı ancak 2023’te Forbes’a zamanının yaklaşık yüzde 10’unu Microsoft’taki ekiplere danışmanlık yaparak geçirdiğini söyledi.

Günümüzde atık toplama şirketi Republic Services ve tarım ekipmanı üreticisi Deere & Co. dahil olmak üzere düzinelerce şirkette yatırımları var ve ABD’deki en büyük tarım arazisi sahiplerinden biri.

Forbes, Gates’i ilk olarak 1987’de milyarder olarak listeledi; 1995’ten 2017’ye kadar (2008 ve 2010’dan 2013’e kadar hariç) dünyanın en zengin kişisiydi. Büyük ölçüde Gates Vakfı’na bağışladığı 59 milyar dolar ve Temmuz 2022’de 20 milyar dolarlık bağışı nedeniyle, 2018’de Jeff Bezos tarafından dünyanın en zengin kişisi olarak geride bırakıldı. Kendisi ve Melinda French Gates 2021’de boşandı; boşanma anlaşmasının bir parçası olarak tahmini 10 milyar dolarlık hisse senedi ve diğer varlıklar aldı.
Gates’in serveti Ağustos ayında yaklaşık 6,3 milyar dolar arttı ve bu artış onu iki sıra yükselerek en zenginler arasında 7. sıraya taşıdı.

LARRY PAGE: DOKTORA TANIŞIKLIĞIYLA GELEN SERVET

Page, 1998 yılında Stanford Üniversitesi’nde doktora yapan arkadaşı Sergey Brin ile birlikte arama motoru Google’ı kurdu ve 2001 yılına kadar ve 2011-2015 yılları arasında CEO olarak görev yaptı. Şu anda Google’ın ana şirketi Alphabet’in yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor ve kontrol sahibi hissedar olmaya devam ediyor.

Page, 2018 yılında blockchain firması ConsenSys tarafından satın alınan asteroit madenciliği şirketi Planetary Resources’un kurucu yatırımcısıydı. Mayıs 2023’te Alphabet’in hisse senedi fiyatında yaşanan yüzde 15’lik kayda değer artışın ardından dünyanın en zengin 10 şirketi arasına girdi. Page’in serveti, Alphabet hisselerindeki yüzde 5’lik düşüş nedeniyle Ağustos ayında 6,1 milyar dolar azaldı.

SERGEY BRIN: BÜYÜK BAĞIŞÇI

Brin, Stanford bilgisayar bilimi doktora adayı arkadaşı Larry Page ile birlikte arama motoru Google’ı kurdu. Page gibi, şu anda Google’ın ana şirketi Alphabet’in yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor ve kontrol sahibi hissedar. Brin’in serveti Ağustos 2024’te 5,7 milyar dolar düştü. Sıralamada bir sıra gerileyerek geçen ay 8. sıradan 9. sıraya düştü.

Brin, geçen yıl Google’ın Gemini AI sohbet robotunda değişiklikler yapmak için yarı emeklilikten çıktı ve model Aralık ayında yayınlandığında “temel katkıda bulunan” olarak listelendi. Ayrıca parkinson hastalığı üzerine araştırmalara en büyük bireysel bağışçı olarak, ekibinin öncülük ettiği Aligning Science Across Parkinson adlı işbirlikçi akademisyenler grubu da dahil olmak üzere çeşitli gruplara 1,25 milyar dolar bağışta bulundu .

STEVE BALLMER: AMERİKA’NIN EN CÖMERTLERİNDEN BİRİ

Bill Gates’in Harvard Üniversitesi’ndeki sınıf arkadaşı olan Ballmer, Stanford Üniversitesi’ndeki MBA programını bıraktıktan sonra 1980 yılında Microsoft’a 30 numaralı çalışan olarak katıldı. 2000’den 2014’e kadar Microsoft’u CEO olarak yönetti.
Ballmer Microsoft’tan emekli olduğunda Los Angeles Clippers takımını 2 milyar dolara satın aldı; bu o dönemde bir NBA takımı için rekor bir rakamdı. Forbes şimdi takımın değerini 4,65 milyar dolar olarak belirliyor.
Microsoft hisselerindeki hafif düşüşün ardından Ballmer’ın serveti geçen ay tahmini 1,5 milyar dolar azaldı. Ballmer ve eşi Connie, Amerika’nın en cömert 25 hayırseveri arasında yer alıyor.

DÜNYANIN EN ZENGİN KADINI FRANSA’DAN

Erkek egemen 10 kişilik listeden ayrı Forbes, dünyanın en zengin kadınına da haberinde yer verdi.

Fransa’dan Francoise Bettencourt Meyers, dünyanın en zengin kadını konumunda bulunuyor. 1 Eylül itibarıyla tahmini serveti 89,8 milyar dolar olan Meyers, en zengin 18. kişisi olarak da biliniyor. Serveti, kendisine merhum annesinden miras kalan kozmetik devi L’Oreal’deki sahiplik hissesinde yatmakta olan Meyers, büyükbabasının kurduğu L’Oreal’i yönetiyor.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir